Compressor bepaalt kwaliteit van perslucht

In bijna elke industriële sector worden installaties gebruikt voor perslucht. Vaak zijn het installaties met een compressor die een druk van circa 4 bar kunnen leveren. Dat is geschikt om er algemeen gereedschap mee aan te drijven, zoals schroevendraaiers, boormachines, drilboren en verfspuiten. Er zijn ook installaties die op veel hogere druk werken, tot wel 300 bar. Het werken met gereedschap op perslucht heeft veel voordelen. Eén van de belangrijkste nadelen is echter dat er heel goed moet worden nagedacht over de capaciteit van de persluchtinstallatie en de kwaliteit van de geleverde lucht. Een bijkomend nadeel van perslucht is, dat compressoren een forse investering vragen.

Capaciteit en kwaliteit

Bij de capaciteit van de persluchtinstallatie gaat het over de vraag hoeveel perslucht er tegelijk nodig is en onder welke druk die lucht gegarandeerd moet worden geleverd. Het antwoord op die vraag bepaalt hoe robuust de compressor in de installatie moet zijn en hoe groot het expansievat minimaal moet worden. Een expansievat zorgt ervoor dat plotselinge variaties in de luchtdruk worden opgevangen. Bij de kwaliteit van de perslucht gaat het over de hoeveelheid vocht die in de lucht zit. Als er perslucht in de voedselbereidende industrie wordt gebruikt is het belangrijk dat de perslucht geen restjes olie uit de compressor bevat.

Schroefcompressor

Voor de meeste toepassingen met perslucht staat een schroefcompressor aan de basis van de installatie. De reden daarvoor is, dat deze compressoren heel flexibel kunnen worden ingezet. Er bestaan heel kleine schroefcompressoren, maar ook hele zware. Het is ook mogelijk om meerdere van deze compressoren achter elkaar in één installatie te schakelen voor extra capaciteit. Je kunt ze uitrusten met een luchtdroger om de perslucht te ontvochtigen. Een ander groot voordeel van een schroefcompressor is, dat ze heel weinig geluid maken. Een persluchtinstallatie is altijd maatwerk. Daarom wordt aangeraden om specialisten in te huren voor de aanschaf van zo’n installatie.

Author: admin

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *