De belangrijkste informatie over inkeerregeling

In deze blog gaan we het hebben over een inkeerregeling. Heb je inkomsten verzwegen voor de Belastingdienst? Die verkregen zijn in Nederland? Of juist in het buitenland, zoals uit bijvoorbeeld spaargeld of beleggingen. Dan heb je dus waarschijnlijk minder belasting betaald dan eigenlijk zou moeten. Het is mogelijk om deze zaken te herstellen, maar het kan wel een boete opleveren. Met een inkeerregeling kun je echter wel weer iedereen recht in de ogen aankijken. Wij geven je in deze blog graag meer informatie over de inkeerregeling en wat daarin de mogelijkheden zijn.

Voor welke jaren is de inkeerregeling?

Officieel kan inkeren niet meer, maar volgens nieuwe regels en richtlijnen is er nog wel de mogelijkheid om ook bij box 2 en box 3 vermogen de boete te beperken. Het is belangrijk om een professional naar je situatie te laten kijken. Vanaf 1 januari 2020 is namelijk bepaald dat er geen onderscheid meer kan worden gemaakt tussen inkomen dat in het buitenland of dat in het binnenland is opgekomen.

De inkeerregeling geldt niet meer voor binnenlands box 3-inkomen en is ook niet meer van toepassing op inkomsten uit aanmerkelijk belang van box 2. Let dus op dat boetevrij inkeren alleen mogelijk is voor een box 1-inkomen. Sinds 1 januari 2018 kan er namelijk niet meer boetevrij worden ingekeerd over de laatste twee jaren. In de praktijk zijn de regels en richtlijnen vaak onduidelijk en een advocaat in schakelen voor jouw persoonlijke situatie raden wij daarom ook aan.

Cryptovaluta in opkomst

Crypto breidt zich steeds verder uit in een nieuwe manier van betalen. Het nieuws hierover zal je vast niet zijn ontgaan. Deze digitale valuta is (nog) niet aangemerkt als een wettig betaalmiddel. Tevens bestaat er ook nog veel onduidelijkheid over de fiscale duiding van cryptovaluta. Denk aan geografische locatie van het vermogen, want in welk land mogen zij worden belast? Of hoe de waarde daarvan moet worden berekend voor de belastingheffing. Echter bestaat er wel een verplichting om het cryptovermogen op te nemen in de belastingaangifte.

Tot nu toe moet cryptovaluta worden opgegeven als bezitting in box 3. De consequenties van het niet verantwoorden van het cryptovermogen kunnen hoog zijn. Tevens zelf leiden tot strafrechtelijke vervolging. Er kan wat dat betreft een zekere parallel worden getrokken met het niet opgeven van vermogen.

Boetes of strafrechtelijke vervolging

Het kan voorkomen dat de Belastingdienst ontdekt dat je vermogen en/of inkomen hebt verzwegen. Je kunt dan alsnog aanslagen én hoge boetes, tot wel 300% ontvangen. Het is niet heel erg fijn als u dit bericht krijgt. Het is ook nog mogelijk dat je strafrechtelijk kan worden vervolgd voor belastingfraude of witwassen.

Het is dus heel erg belangrijk dat je weet hoe je in je recht staat wat betreft deze case. Om dit zelf te bedenken en vastleggen is kennis van zaken nodig. Het (vrijwillig) verbeteren van aangiften is namelijk complex. Bovendien vraagt de aanzienlijke beperking van de inkeerregeling vanaf 2020 en de strengere aanpak van belastingplichtigen die volgens de Belastingdienst onvoldoende meewerken om een zorgvuldige aanpak.

Author: admin

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *