Eén van de meest bijzondere vissen ter wereld: de ballonvis

Er zijn veel verschillende soorten vissen in de wereld, en elke vis heeft zijn eigen unieke kenmerken en eigenschappen. Sommige vissen komen vaker voor dan andere, terwijl andere vrij zeldzaam zijn. De ballonvis is een goed voorbeeld van een zeldzame vis – hij komt voor in het stroomgebied van de Amazonerivier in Zuid-Amerika. Deze vis is zo bijzonder omdat hij zich kan opblazen als een ballon! Naast de ballonvis zijn er nog veel meer bijzondere vissoorten. De reuzengoerami is een andere zeldzame vis – hij kan wel een meter lang worden! En de barreleye vis is zeker een uniek schepsel – hij heeft een transparante kop waardoor je zijn hersenen kunt zien!

De ballonvis

De ballonvis heeft een bijzonder vermogen dat hem helpt te overleven in het wild. Als er roofdieren in de buurt zijn, kan de ballonvis zijn lichaam opblazen met water of lucht, waardoor hij veel groter lijkt dan hij in werkelijkheid is. Dit schrikt roofdieren af en helpt de ballonvis om veilig te blijven. De wetenschappelijke naam voor de ballonvis is Diodon hystrix. Hij behoort tot de familie van de kogelvissen en heeft gemiddelde levensduur van ongeveer drie jaar.

De ballonvis eten?

Niet alleen heeft de ballonvis het verbazingwekkende vermogen om zichzelf op te blazen, maar het is ook een zeer smakelijke vis! In sommige delen van Zuid-Amerika, eten de mensen de ballonvis als een delicatesse. Ballonvissen worden als delicatesse gegeten in vele delen van de wereld, waaronder ook in Japan, China en Korea. Het vlees wordt beschouwd als een delicatesse omdat het zeer mals is. Het gerecht wat van de ballonvis word gemaakt, wordt ook wel Fugu genoemd. Echter moet de vis wel goed worden klaargemaakt want als dit niet goed wordt gedaan, dan kan het dodelijk zijn. Dit is ook de reden dat de handel en het eten van de ballonvis verboden is in Nederland. 

Vijanden van de ballonvis

De meest voorkomende roofdieren van ballonvissen zijn haaien, barracuda’s en sidderalen. De meeste ballonvissen sterven echter door vervuiling en overbevissing. Ballonvissen worden ook bejaagd voor hun huid, die wordt gebruikt om lederen producten zoals portefeuilles en riemen te maken. Hoewel de ballonvis veel vijanden heeft, is zijn grootste vijand toch wel de sidderaal. De sidderaal produceert een sterke elektrische schok die de ballonvis kan doden. Dus als je ooit gaat zwemmen in de Amazonerivier, kijk dan uit voor deze gevaarlijke wezens!

Wil je meer weten over de Ballonvis? Lees dan deze blog!

Author: admin

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *