Een warmtepomp is een populair alternatief voor het verwarmen van je cv-ketel. En er zijn ook hybride warmtepompen die kunnen samenwerken met je cv-ketel. Hierdoor kun je al flink besparen op je gasverbruik. En met een all-electric warmtepomp kun je 100% op je gasverbruik voor het verwarmen van je woning besparen. Ben je jezelf aan het oriënteren op een warmtepomp en ben je benieuwd wat de stappen zijn? We zetten ze in dit artikel op een rij.
1. Ontdek of je woning geschikt is voor een (hybride) warmtepomp
Voor het optimale rendement van een warmtepomp is het belangrijk dat je woning goed geïsoleerd is. Een warmtepomp rendeert bovendien het beste met lagetemperatuurverwarming zoals vloerverwarming. Al zijn er tegenwoordig ook warmtepompen op de markt die met hoge temperatuur kunnen werken. Een warmtepomp is vaker mogelijk dan gedacht. Een hybride warmtepomp is sowieso in veel gevallen mogelijk. Zoek een vakbekwame installateur in die naar jouw persoonlijke situatie kan kijken.
2. Maak een afspraak met een installateur
Maak een afspraak met een installateur voor warmtepompen die je woning kan beoordelen. Op basis van je woning en jouw persoonlijke comfortwensen kan deze installateur een advies uitbrengen over de warmtepomp die daar het beste bij past.
3. Je ontvangt een advies en offerte
Nadat de installateur bij jou is geweest, krijg je een advies en een daarbij behorende offerte. Deze kun je op je gemak bekijken, daar eventuele vragen over stellen en desgewenst je akkoord geven.
4. De warmtepomp wordt geïnstalleerd
Samen met de installateur plan je een datum voor het installeren van de warmtepomp. Wat daar precies bij komt kijken is onder andere afhankelijk van je woning en het soort warmtepomp. De installateur bestelt de benodigde onderdelen en treft de nodige voorbereidingen.
5. Vraag subsidie aan
Ook in 2023 is er weer subsidie voor warmtepompen beschikbaar gesteld door de overheid. Wacht niet langer dan 12 maanden na het instelleren van de warmtepomp met het aanvragen van deze subsidie. Na het indienen van je aanvraag krijg je een ontvangstbevestiging en je krijgt vervolgens binnen 8 weken bericht over de goedkeuring.
Zo weet je in ieder geval al een beetje wat er allemaal komt kijken bij het installeren van een warmtepomp. De installateur kan jou hier nog meer over vertellen.