Natuursteen is een prachtig product voor in je woning. Of je het nou toepast op je gehele vloer of enkele oppervlakten zoals een aanrechtblad of badkamerwand. Natuursteen is een (duh) natuurproduct, wat betekent dat geen plaat hetzelfde is. Hierdoor creëert het altijd een unieke en natuurlijke zweer in de ruimte.
Helaas kan natuursteen ook beschadigen. Je zal het altijd zien: je bent de badkamer aan het verbouwen en iemand let even niet op. Een zware bout valt op de vloer met een flinke buts tot gevolg. Vervolgens wil je de badkuip plaatsen, maar die schuurt daarbij per ongeluk lans de wand. Een duidelijke kras op ooghoogte tot gevolg. Shit, wat nu!
Het type natuursteen bepalen
Geen paniek: hoewel het natuurlijk balen is dat je natuursteen beschadigd is, is het doorgaans prima te herstellen. Natuursteen repareren is door de juiste vakman goed uit te voeren. Elk type natuursteen is echter verschillend. De ene soort is hard en glad, en de andere soort is zacht en poreus. Al deze natuursteen soorten vereisen een eigen aanpak. Stel dus eerst vast om welk type steen het gaat, alvorens er een reparatie wordt uitgevoerd.
Veel voorkomende natuursteensoorten in Nederland zijn:
- Marmer
- Graniet
- Hardsteen
- Leisteen
- Travertin
- Granito
- Terrazzo
Als je zelf niet zeker weet welke steensoort er beschadigd is, laat dit dan uitzoeken door de vakman zelf.
De beschadiging vaststellen
Nu duidelijk is welke steensoort er vernield is door je aardige buurman die wel even wilde helpen, is het belangrijk om het type beschadiging te definiëren. De ene beschadiging is namelijk de andere niet, en ze vereisen allemaal een andere reparatie methode.
Grofweg kunnen we natuursteen beschadigingen onderverdelen in drie categorieën:
- Krassen en barsten
- Gaten en kuilen
- Vlekken en verkleuringen
Hopelijk heb je naar omstandigheden mazzel, en is er slechts spraken van één van de beschadigingen. Het komt helaas ook voor dat het natuursteen zowel gescheurd, gebroken en bevlekt is geraakt. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren wanneer er een zware fles wijn op de grond valt.
De reparatie methode per type beschadiging
Elke beschadiging vereist zijn eigen behandeling. Door hier secuur mee om te gaan kan het natuursteen weer hersteld worden zonder dat iemand ooit zal opmerken dat het ooit beschadigd is geweest. We behandelen de verschillende natuursteen reparatie methodes kort.
Natuursteen krassen repareren
Ondiepe krassen die ontstaan door het dagelijks gebruik van natuursteen, kunnen doorgaans relatief eenvoudig worden verwijderd. Dit gebeurt meestal door te schuren en polijsten. Zo wordt de topplaag van het natuursteen glad ‘gepoetst’ waardoor de krassen verdwijnen. Als er spraken is van een diepere scheur, dan kan deze worden opgevuld. Meestal wordt hier speciale hars voor gebruikt.
Natuursteen gaten opvullen
Een gat wordt vergelijkbaar met een scheur opgevuld om het natuursteen zodoende te herstellen. Vaak kan dit echter niet gelijk gebeuren, omdat het vulmateriaal dan onvoldoende hecht. Daarom wordt de kuil iets verder uitgebikt zodat er een ‘schoon’ gat ontstaat wat netjes opgevuld kan worden. De vakman heeft hiervoor een breed scala aan kleuren die exact aansluiten bij de kleur van jouw natuurstenen oppervlak.
Natuursteen vlekken verwijderen
Veel mensen realiseren zich niet dat er ook vlekken in natuursteen kunnen ontstaan. Een vlek in bijvoorbeeld de bank is logisch, maar steen is toch hard? Helaas klopt dit niet. Natuursteen is altijd tot op zekere hoogte poreus. Het neemt dan ook vocht op en kan zodoende verkleuren. Hierdoor kan een hardnekkige vlek zelfs lastiger op te herstellen zijn dan een scheur of gat. Toch beschikt een goede specialist over de juiste technieken om een dergelijke vlek te verwijderen. Door herhaaldelijk speciale reinigingsmiddelen te gebruiken kan de vlek uiteindelijk uit het natuursteen trekken.
Zo zie je maar dat een beschadiging aan jouw natuursteen niet het einde van de wereld hoeft te betekenen. Door de juiste behandel methodes en reparatie technieken toe te passen oogt jouw natuursteen voor je het weet weer als nieuw!