Rookmelder van levensbelang

Een rookmelder kan letterlijk van levensbelang zijn. Steeds meer mensen weten dat en handelen daar dan ook naar. Maar welke rookmelder moet je dan aanschaffen? Er zijn zoveel mogelijkheden, het kan erg lastig zijn om een keuze te maken. Daarom geven we je graag meer informatie over de verschillende soorten rookmelder, zodat je weet waar je op dient te letten bij de aanschaf. Op de eerste plaats: als jij een rookmelder zoekt, dan ben je met zekerheid vooral op zoek naar veiligheid. Een rookmelder type koolmonoxidemelder is van groot belang, zowel thuis als op je werk. Wanneer je gaat kijken naar een koolmonoxidemelder, stel je dan de vraag: ‘Welke ruimte wil ik beveiligen?’ Een tweede belangrijke vraag is waar je de koolmonoxidemelders moet plaatsen. Een goede, logische en strategisch verstandige plaatsing is namelijk van groot belang om er voor te zorgen dat de rookmelder optimaal werkt.

 

Rookmelder

Rookmelder plaatsen in de woning

Ga je een rookmelder plaatsen in de woning dan is het goed om te bekijken hoeveel je er nodig hebt en waar je deze dient te plaatsen. Rookmelders dien je te plaatsen tussen slaapvertrekken en de mogelijke brandhaarden. Bij de mogelijke brandhaarden kun je denken aan huiskamers, maar ook aan de keuken bijvoorbeeld. Wanneer je een slaapvertrek hebt in een gelijkvloerse woning, dan is het van belang dat je de rookmelder zo dicht mogelijk plaatst bij de woonkamer in de gang. De brandmelder dient maximaal drie meter verwijderd te zijn van de slaapkamerdeur. Soms dien je meerdere brandmelders te installeren, bijvoorbeeld vanwege de afstand. Als je een eenverdiepingswoning hebt met twee slaapvertrekken, dan is het belangrijk dat je minimaal twee brandmelders aan gaat schaffen en plaatsen. Als je gaat voor optimale bescherming, dan moeten er koolmonoxidemelders geplaatst worden in iedere kamer van de woning. Maar je mag geen koolmonoxidemelders plaatsen in de keuken, bij de CV installatie, bij de bijkeuken, in de garage en in andere ruimten die niet geschikt zijn voor de koolmonoxidemelders. Bij het plaatsen dien je er ook op te letten dat je de rookmelders in loopruimten niet verder plaatst dan 7,5 meter van de verst verwijderde muur af, maar ook niet verder dan 7,5 meter van een deur richting een vertrek waar een brand mogelijk kan ontstaan.

Gegevens over rookmelders

Ieder jaar zijn er ongeveer 10.000 branden. De rook kan daarbij dodelijk zijn, net als het vuur. Goede rookmelders zijn daarom van levensbelang en daarom dien je goed op de hoogte te zijn van de mogelijkheden. Je moet ze op de juiste plaats hangen en ook regelmatig testen. Als je dat doet en jezelf aanwent, ga je ook veel rustiger slapen, omdat je weet dat het allemaal naar behoren werkt. Je zou kunnen kiezen voor een optische melder, deze bevat een radioactieve bron en deze straalt continu alfadeeltjes uit. Maar de huidige wetgeving geeft aan dat er geen ionisatierookmelders meer geplaatst mogen worden in woningen. Je kunt het beste een melder kopen met het vereiste CE-label en let ook op het EN14604-certificaat (Europese Norm). Er zijn ook speciale varianten te koop, die voorzien zijn van een (niet-vervangbare) batterij die een levensduur heeft van vijf of tien jaar. Ze zijn wel wat duurder, maar je hoeft er niet steeds op te letten wanneer dat je de batterij moet vervangen. Je zou er bij het kopen van de melder naar kunnen kijken of dat deze een testknop heeft. Als dat inderdaad zo is heeft dat als voordeel dat je hem iedere maand kunt testen. Zo weet je direct of jouw melder goed werkt. Eens per tien jaar dien je sowieso alle rookmelders een keer te vervangen, dan weet je zeker dat alles opnieuw prima beveiligd is.

Author: admin

Share This Post On

1 Comment

  1. Het is inderdaad lastig om een keuze te maken voor rookmelders. Tegenwoordig zijn er zoveel verschillende modellen verkrijgbaar. Zelf let ik ook altijd op het keurmerk en de bijbehorende certificaten.

    Post a Reply

Submit a Comment

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *