Verschillende soorten hout

Hout heb je heb je in verschillende soorten en maten, zwaar of licht, hard of zacht, vochtgevoelig of juist niet. De vuistregel is, hoe langzamer een boom groeit hoe harder het hout is, maar in het algemeen ook hoe hoger de prijs is. Dit komt omdat als een boom langzaam groeit dan zitten de jaarringen dichter bij elkaar en heb je een hogere soortelijke massa. Dit resulteert in een duurzaam en hard stuk hout. Een inheemse soort, zoals bijvoorbeeld eikenhout, is hier een voorbeeld van. Door zijn hardheid is dit zeer geschikt voor een eiken tafelblad.

De juiste keuze voor hout ligt aan wat je er mee wil doen. In de modelbouw (luchtvaart), zie je bijvoorbeeld dat er veelal Balsahout wordt gebruikt. De eigenschap van Balsahout is dat deze zeer licht van gewicht is en erg makkelijk te bewerken is. Dit zijn de ultieme eigenschappen voor een modelbouwvliegtuig!

Maar wil je een massief tafelblad en zal je deze van balsahout maken, dan zul je zien dat er erg snel beschadigingen optreden. Ook is deze houtsoort veel vochtgevoelige en valt er eens een glas om zal de vloeistof erg snel intrekken. Dit doet dan zeker niet ten goede van kwaliteit van het hout. Vandaar dat in het algemeen een tafelblad van massief hout wordt gemaakt.

 

kops-eiken-45x45mm

Author: admin

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *