Waarom jij werkschoenen moet dragen

Veel mensen denken dat werkschoenen (ook wel veiligheidsschoenen) voornamelijk in de bouw gebruikt worden, maar niets is minder waar. Werkschoenen worden niet alleen gedragen door bouwvakkers, timmermannen, stratenmakers en loodgieters, maar onder andere ook door mensen in de zorg, horeca, magazijnmedewerkers en mensen die in de transport werken. Werkschoenen worden vooral door professionals gebruikt en niet echt door doe-het-zelvers. Toch kunnen werkschoenen voor doe-het-zelvers veel bescherming bieden.  

 

Bescherm je voeten 

Naast professionals moeten doe-het-zelvers ook werkschoenen te dragen. Het is niet verplicht voor deze doelgroep om ze te dragen. Doe-het-zelvers leven minder de veiligheidsvoorschriften na en hebben minder ervaring dan professionals, waardoor er ongelukken kunnen gebeuren. Overweeg daarom als thuisklusser ook of je werkschoenen wilt aanschaffen om de kans op letsel flink te verkleinen.  

 

De voordelen van werkschoenen  

Werkschoenen hebben verschillende voordelen. Elke werkschoen voldoet aan andere veiligheidsnormeringen, waardoor jij voor elke klus passende werkschoenen kunt vinden.  

 

  • Voor iedereen een juiste werkschoen: hoog, laag, instappers, sneakers, werklaars, nette werkschoen of toch liever een werkklomp? Werkschoenen zijn er in allerlei formaten en vormen. Zo produceert ook het bekende merk Reebok veiligheidsschoenen 
  • Veiligheidsneus: bescherm je tenen voor vallende of zware objecten. Alle veiligheidsschoenen zijn voorzien van een veiligheidsneus. 
  • Anti perforatiezool: sommige werkschoenen zijn voorzien van een anti perforatiezool, waardoor je voet niet geperforeerd wordt als je op iets scherps staat.  
  • Verschillende veiligheidsnormeringen: Elk beroep heeft een andere veiligheidsnormering. Voor elk beroep is er een werkschoen te vinden. 
  • Waterbestendig: werkschoenen die voorzien zijn van een S2 of S3 normering zijn waterbestendig en zijn geschikt voor een vochtige omgeving.  
  • Is waterbestendigheid niet genoeg? Er zijn ook werkschoenen verkrijgbaar die waterdicht zijn en geen druppel doorlaten.  
  • Antislip zool: hierdoor glijd je nooit meer weg. Ideaal voor wanneer je op een gladde vloer of ondergrond werkt. Er zijn verschillende werkschoenen verkrijgbaar met een antislip zool. 
  • Hittebestendigheid: heb je schoenen nodig die tegen hitte moeten kunnen? Geen probleem, er zijn zelfs schoenen die hittebestendig zijn tot een contactwarmte van 300 graden Celsius.  
  • Anti statische werkschoenen: als je met elektriciteit werkt of als er kans is op een elektrische ontlading dan wil je dit voorkomen. Er bestaan anti statische werkschoenen met een lage elektrische weerstand, zodat je geen schok krijgt. Zo produceert Puma werkschoenen die anti statisch zijn.   
  • Stevigheid: werkschoenen bieden niet alleen bescherming, maar zorgen ook voor stevigheid. Een hoge werkschoen geeft je extra stevigheid rondom de enkels, waardoor blessures voorkomen kunnen worden. 
  • Isolerende werkschoenen: werk je in een koude omgeving of heb je het altijd koud? Dan zijn isolerende werkschoenen (of werklaarzen met bontvoering) wellicht iets voor jou.  
  • Werkschoenen gaan langer mee: werkschoenen zijn ontwikkeld om tegen een stootje te kunnen. Worden je schoenen tijdens werk blootgesteld aan de elementen of worden ze zwaar belast? Dan zijn werkschoenen geen gekke investering.  

 

Voorkom letsel 

Het kans op letsel is bij sommige beroepen heel hoog, waardoor het verplicht is om met kwalitatief goede werkschoenen te werken. Bij sommige beroepen is het nog niet verplicht, terwijl werkschoenen voor een veiligere omgeving zorgen en letsel kunnen voorkomen. Voorkom letsel en draag werkschoenen! 

Author: admin

Share This Post On

Submit a Comment

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *