Wat doet een mediator

In gevallen van een geschil tussen mensen of partijen kan het nodig zijn om een mediator te hebben. Dit is iemand die geen partij kiest, dus niet zoals een advocaat, maar tussen beide in staat en het geschil rustig wilt oplossen.

Onpartijdigheid van een mediator

Een mediator heeft als taak een geschil op te lossen door aan geen van beide kanten te staan en in het midden van het conflict door middel van feiten het geschil op te lossen. De onpartijdigheid van de mediator is in deze belangrijk want het is geen advocaat die één partij als klant heeft.

Feiten op tafel

Door middel van de professionaliteit en onpartijdigheid kan een mediator als derde partij onderzoek doen naar het conflict, de feiten, rechten en plichten van de partijen en zo tot een deskundige oplossing komen. Hierbij heeft een mediator, niet verplicht in Nederland, vaak een juridische achtergrond waardoor hij een juridisch correcte oplossing kan bieden. Vaak is dit op universitair niveau maar eigenlijk kan iedereen in Nederland mediator worden omdat dit nog steeds een vrij beroep is. Daarin kun je je natuurlijk ook weer wel onderscheiden in kwaliteit van jouw dienst.

Hoe schakel je een mediator in

In Nederland bestaan er allerlei bedrijven die bemiddelen tussen partijen. De kosten mediator zijn ongeveer 150 euro per uur. Zij geven jou juridisch advies dus zullen redelijk duur zijn voor hun dienst. Daarbij kan een mediator per jaar ongeveer 70.000 euro verdienen. Natuurlijk is dit afhankelijk van de hoeveelheid klanten en de kwaliteit die je kunt leveren als mediator.

Traject van mediation

Het proces van het inschakelen van een mediator is niet binnen een dag afgerond. Hierbij zijn er vaak meerdere gesprekken nodig met beide partijen en meerdere onderhandelingen want dat is het uiteindelijk doel, dat het conflict dat er is opgelost wordt op een juridisch juiste manier. Hierbij moeten ook altijd beide partijen het eens zijn met de gemaakte afspraken en deze ondertekenen. Het voordeel van een traject met een mediator is dat het vaak rustiger eraan toe gaat en dit proces sneller en makkelijker gaat dan een juridisch traject met een echte rechtszaak.

Author: admin

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *