Welke soorten rolstellingen zijn er?

Het werken met een rolstelling biedt veel voordelen. Je kan als klusser makkelijker werken op hoogte en het is een stuk praktischer en veiliger als werken met een ladder. Echter is er een steeds strenger wordende regelgeving omtrent het veilig werken op werkplekken, dit geldt natuurlijk ook voor het werken met rolstellingen. Wil je een rolstelling kopen? Houdt dan rekening met de verschillende soorten rolstellingen die op de markt zijn, ook de kwaliteit van de rolstelling is belangrijk. In dit artikel vind je welke soorten rolstellingen er nou allemaal zijn en wat er mogelijk is qua uitbreiding.

Welke soorten zijn er?

Omdat je als klusser in veel verschillende situaties komt zijn er ook rolstellingen voor elke situatie. Dit zijn voornamelijk de volgende:

  • De standaard rolstelling. Dit is de meest gebruikte rolstelling omdat deze heel geschikt zijn voor allerlei onderhouds- en renovatie werkzaamheden. Ook zijn ze heel erg mobiel waardoor ze heel makkelijk te verplaatsen zijn, als de stelling eenmaal staat kan je in principe alleen aan het werk. De rolstelling is ook multifunctioneel omdat je deze voor meerdere situaties kan gebruiken.
  • De schilderstelling. Deze is ontworpen zodat het ideaal gebruikt kan worden voor seriematig onderhoud aan woningen en dergelijke. De schilderstelling is heel makkelijk door te koppelen met andere platformen en vloeren en zo kan je in één keer een heel groot gebied bereiken. Deze hoef je dus niet om de paar meter te verrijden.
  • De Dakstelling. Voor werkzaamheden aan dakkapellen en schoorstenen is de dakstelling ideaal. Deze kunnen zowel enkel- als dubbelzijdig worden opgebouwd zodat je bijvoorbeeld een schoorsteen in één keer van alle kanten kan aanpakken. Het is wel belangrijk om voor een goede en veilige toegangsweg te zorgen.
  • De Vouwstelling. Doordat deze zeer licht van gewicht is en maar van een aantal onderdelen wordt opgebouwd is deze ideaal voor gebruik binnenshuis, bijvoorbeeld voor het schilderen van het plafond etc.
  • De telescopische stelling. Deze kan door één persoon worden opgebouwd, ook is hij wanneer hij ingepakt is zeer compact wat het vervoer ervan makkelijk maakt. De telescopische stelling is zeer praktisch in gebruik omdat je deze op hoogte kan afstellen.
  • De uitwijkstelling. Met een uitwijkstelling kan je een deel van een schuin dak omzeilen zodat je wel bij de dakkapel, balkon of galerij kan.

Nieuwe regelgeving

Door de nieuwe regelgeving omtrent het veilig werken wordt er strenger gelet op hoe en waar rolsteiger worden opgebouwd en gebruikt. Ook de kwaliteit van de rolsteiger is belangrijk. Door het niet naleven van deze regels kan je boetes krijgen, dit wil je natuurlijk voorkomen.

Author: admin

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *