Zelfstandig een nieuwe binnenmuur maken

Een binnenmuur kan nuttig zijn om in huis te plaatsen, bijvoorbeeld als extra isolatie van de buitenmuur of om twee ruimtes van elkaar te scheiden. Een binnenmuur zorgt ervoor dat je een betere thermische isolatie en geluidsisolatie creëert en je dus minder hard hoeft te stoken en je minder last hebt van elkaar als je je in aangrenzende ruimtes bevindt. Een nieuwe binnenmuur kun je maken met behulp van betonblokken, met kalkzandsteenblokken of met gipsplaten. Hieronder worden alle opties verder uitgelegd en wat de voor- en nadelen van elke variant zijn.

Betonblokken

Betonblokken heb je in varianten die massief zijn en varianten die hol zijn van binnen. Voor het maken van een binnenmuur kun je deze betonblokken gebruiken. Het voordeel van de betonblokken met een gat erin is dat ze een betere thermische isolatie hebben dan de massieve blokken en bovendien ook iets minder zwaar zijn. Betonblokken zijn handige stenen om zelf een muur mee te bouwen en worden daarom vaak gebruikt door mensen die voor het eerst met een bouwproject starten. Zorg ervoor dat je eerst een goede en stevige betonnen fundering hebt om de muur met betonblokken op te bouwen. 

Kalkzandsteenblokken

Kalkzandsteenblokken kunnen eveneens gebruikt worden voor het maken van binnenmuren. Deze blokken zijn gemaakt van kalk, zand en water en vervolgens onder hoge druk samengeperst. De steen is compact en kan zowel verlijmd als gemetseld worden. Kalkzandsteenblokken hebben een goede geluidsisolatie en zijn brandwerend. De thermische isolatie van de blokken is wat minder doordat ze massief zijn. Ook zijn de blokken redelijk zwaar om te plaatsen.  Houd er rekening mee dat je voor kalkzandsteenblokken een speciale mortel op basis van kalk dient te gebruiken.

Gipsplaten

Een alternatief voor betonblokken en kalkzandsteenblokken is het gebruik van gipsplaten. Gipsplaten zijn relatief goedkoop en makkelijk in gebruik. Met behulp van gipsplaten en gipsplaatschroeven is een muurtje snel gemaakt. Ook kun je gipsplaten goed schilderen, behangen en tegelen. Gipsplaten zijn brandwerend en hebben een redelijk goede geluidsisolatie. Het nadeel van gipsplaten is dat ze een sterk zuigende werking hebben. Een gipsplaat schilderen betekent daarom dat je flink wat verf nodig hebt. Ook zijn gipsplaten gevoeliger voor vocht van betonblokken en kalkzandsteenblokken.

Author: admin

Share This Post On

Submit a Comment

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *